Źródła w pożywieniu:
- Halibut upieczony, 85 g- 90 mg
- Migdały, 28 g- 80 mg
- Szpinak mrożony, ugotowany, ½ kubka- 75 mg
- Płatki owsiane, 1 kubek- 55 mg
- Ziemniak upieczony w mundurku (średni)- 50 mg
- Otręby pszenne, 2 łyżki- 45 mg
- Jogurt naturalny 160 g- 45 mg
- Płatki kukurydziane, ½ kubka- 40 mg
- Fasola gotowana ,½ kubka 40- mg
- Ryż brązowy ugotowany, ½ kubka- 40 mg
- Kiełki pszenicy, dwie łyżki- 35 mg
- Banan średni- 30 mg
- Mleko 2% tłuszczu, 1 kubek- 27 mg
- Chleb pszenny, 1 kromka- 25 mg
Niedobór:
- łatwe męczenie się lub uczucie ciągłego zmęczenia
- wahania nastroju, osłabienie koncentracji, pamięci
- zwiększenie podatności na stres
- skurcze mięśni, drżenie i mrowienie
- uczestniczy w powstawaniu insulinooporności i sprzyja upośledzeniu tolerancji glukozy
- sprzyja tworzeniu się złogów u chorych z kamicą nerkową
- zwiększone ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego
- zespół nadpobudliwości ruchowej u dzieci
- kołatanie serca, zaburzenia rytmu o charakterze tachyarytmii,
- nadciśnienie tętnicze lub bóle o charakterze wieńcowym
- stany lękowe, zaburzenia depresyjne
- osteoporoza
- wypadanie włosów
Nadmiar: bardzo rzadko spotykany:
- biegunka
- odwodnienie
- spadek ciśnienia krwi
- osłabienie
- bradykardia
- hipotonia mięśniowa z osłabieniem odruchów ścięgnistych
- zaburzenia świadomości.
Dobowe zapotrzebowanie na magnez (wg Aleksandrowicza i Skotnickiego, 2)
- Niemowlęta (miesiące) 0-6 – 50 mg
- 7-12 miesiąc życia – 70 mg
- Dzieci 1-3 r.ż. – 150 mg
- 4-6 r.ż. – 200 mg
- Młodzież 7-10 r.ż.- 250 mg
- 11-14 r. ż. – 350 mg
- 15-18 r. ż. – 450 mg
- Mężczyźni > 19 r. ż. – 350 mg
- Kobiety > 19 r.ż. – 300 mg
- Kobiety ciężarne i karmiące – 500-700 mg
- H. Szymczyk, FARMACJA WSPÓŁCZESNA 2016; 9: 217-223 Magnez – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
- A. Karmańska, A. Stańczak, B. Karwowski; MAGNEZ AKTUALNY STAN WIEDZY, Zakład Bromatologii Katedry Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Kierownik: dr hab. n. chem. B. Karwowski1 Zakład Farmacji Szpitalnej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Kierownik: prof. dr hab. n. farm. A. Stańczak, 2015
- A. Papierkowski; Znaczenie magnezu w praktyce lekarskiej. Część I. Przyczyny i objawy zaburzeń gospodarki magnezowej, Klinika Gastroenterologii Dziecięcej Akademii Medycznej w Lublinie, Kierownik Kliniki: prof. dr hab. A. Papierkowski, 2002