Zalecenia żywieniowe dla kobiet o limfatycznym typie sylwetki
Organizm kobiety o limfatycznym typie sylwetki wykazuje niestety tendencję do nadwagi i otyłości, ale dzięki odpowiedniemu odżywianiu i systematycznemu uprawianiu aktywności sportowej można temu zapobiec. Z powodu zastoju limfy kobiety o tym typie szybką się męczą. Jadanie przetworów mlecznych i przetworzonej żywności grozi podwyższeniem nadwagi i szybszym zmęczeniem.
Dla kobiet o limfatycznej budowie zaleca się najobfitsze jedzenie do ok. godz. 14, ze względu na szybkość przemiany materii (która po godz. 14 stopniowo zmniejsza się). W przypadku osób o limfatycznej sylwetce obiad powinien być głównym posiłkiem dnia, ponieważ o tej porze organizm sobie dobrze radzi z trawieniem pokarmów. Każdy posiłek powinien zawierać surowe lub gotowane na parze zielone warzywa (np. brokuły, szpinak, brukselka) i/lub surówkę wspomagające proces trawienia pokarmów.
Podobnie jak u kobiet o androidalnej budowie ciała, kobiety o limfatycznym typie odczuwają popołudniem zmęczenie. I tutaj pojawia się chęć zjedzenia niezdrowej przekąski, czego oczywiście należy unikać. W kobiet o tym typie sylwetki nie należy jeść np. twarogu, spożycie go nawet w niewielkiej ilości oznacza zahamowanie zapoczątkowanego procesu zmian kształtów ciała i poprawy samopoczucia (wg mnie warto zrezygnować 😉 ). Na przekąskę idealnie nadają się: seler naciowy, marchew czy jabłko.
Picie soków ze świeżo wyciśniętych warzyw i owoców jest również bardzo korzystne, np.:
- sok z marchwi i selera naciowego
- sok z marchwi i jabłek
- sok z marchwi, selera naciowego i buraka
sok z marchwi i arbuza (nietypowe połączenie 😉 warto spróbować)
Wyżej wymienione soki dobrze wpływają na pracę nerek, wątroby oraz sprzyjają redukcji cellulitu 😉
Produkty zalecane:
- Ziarna zbóż, płatki śniadaniowe, pieczywo i makaron: niełuszczony ryż, ziarno pszenicy, orkiszu, owsa i żyta jako kasza, kasza kukurydziana, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna, płatki owsiane, chrupkie pieczywo pieczywo i makaron z pełnoziarnistej mąki z wyżej wymienionych zbóż
- nasiona roślin strączkowych i produkty pochodne: wszelkie odmiany fasoli, grochu i soczewicy, kiełki nasion roślin strączkowych, tofu
- Mięso, drób, dziczyzna i ryby: chude czerwone mięso (wołowina, wieprzowina)kurczak i indyk z ekologicznej hodowli, jajka od niosek z ekologicznej hodowli, świeże ryby i z puszki, skorupiaki i ostrygi
- Przetwory mleczne: wszystkie są niedozwolone, mleko zwierzęce można zastąpić mlekiem ryżowym, owsianym, niskotłuszczowym mlekiem sojowym, migdałowym czy kokosowym
- Warzywa i owoce: wszystkie rodzaje świeżych i suszonych owoców, owoce w puszcze w naturalnym soku, wszystkie rodzaje świeżych warzyw
- Orzechy, nasiona i produkty pochodne: surowe, niesolone orzechy i nasiona, masło sezamowe (tahini), różne rodzaje masła orzechowego z surowych orzechów
- Rodzaje tłuszczy: oliwa z oliwek, oleje lniany i rzepakowy tylko w umiarkowanych ilościach, tahini, awokado, pasty z orzechów
- Napoje: 6-12 szklane wody mineralnej, sodowej, kawa zbożowa, niektóre herbatki ziołowe, herbata beztaninowa, 1-2 filiżanki kawy dziennie
- Środki słodzące i dodatki do żywności: bardzo mała ilość miodu, cukru i melasy
Produkty zakazane:
- Ziarna zbóż, płatki śniadaniowe, pieczywo i makaron: produkty z oczyszczonej, białej mąki, np. białe pieczywo, ciasteczka, herbatniki, ciasta
- Mięso, drób, dziczyzna i ryby:wędliny, kiełbasa, smażone mięso, drób z przemysłowej hodowli, jaja od niosek z przemysłowej hodowli, skóra z drobiu, podroby, bekon, sardele (śledzi anchois)
- Przetwory mleczne: wszystkie przetwory mleczne: masło, jogurt, śmietana, twaróg, ser, lody, czekolada, mleko kozie i owcze oraz ich przetwory
- Warzywa i owoce: owoce w syropie, owoce kandyzowane, oliwki
- Orzechy, nasiona i produkty pochodne: orzeszki ziemne i solone orzechy, masło z orzechów ziemnych
- Napoje: napoje gazowane, syropy do napojów, napoje z melasą, napoje alkoholowe, wysokotaninowa herbata, napoje czekoladowe
- Środki słodzące i dodatki do żywności: cukier i produkty go zawierające, glutaminian sodu, sól i słone produkty, sztuczne dodatki do żywności (konserwanty, substancje nadające kolor, smak, itp.)
ARTYKUŁ ARCHIWALNY, DODAJE Z SENTYMENTU.
JEDEN Z MOICH PIERWSZYCH ARTYKUŁÓW 🙂 <3