Źródła w pożywieniu:

  • Halibut upieczony, 85 g- 90 mg
  • Migdały, 28 g- 80 mg
  • Szpinak mrożony, ugotowany, ½ kubka- 75 mg
  • Płatki owsiane, 1 kubek- 55 mg
  • Ziemniak upieczony w mundurku (średni)- 50 mg
  • Otręby pszenne, 2 łyżki- 45 mg
  • Jogurt naturalny 160 g- 45 mg
  • Płatki kukurydziane, ½ kubka- 40 mg 
  • Fasola gotowana ,½ kubka 40- mg 
  • Ryż brązowy ugotowany, ½ kubka- 40 mg 
  • Kiełki pszenicy, dwie łyżki- 35 mg
  • Banan średni- 30 mg
  • Mleko 2% tłuszczu, 1 kubek- 27 mg
  • Chleb pszenny, 1 kromka- 25 mg

Niedobór:

  • łatwe męczenie się lub uczucie ciągłego zmęczenia
  • wahania nastroju, osłabienie koncentracji, pamięci
  • zwiększenie podatności na stres
  • skurcze mięśni, drżenie i mrowienie
  • uczestniczy w powstawaniu insulinooporności i sprzyja upośledzeniu tolerancji glukozy
  • sprzyja tworzeniu się złogów u chorych z kamicą nerkową 
  • zwiększone ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego 
  • zespół nadpobudliwości ruchowej u dzieci
  • kołatanie serca, zaburzenia rytmu o charakterze tachyarytmii,
  • nadciśnienie tętnicze lub bóle o charakterze wieńcowym
  • stany lękowe, zaburzenia depresyjne
  • osteoporoza
  • wypadanie włosów

Nadmiar: bardzo rzadko spotykany:

  • biegunka
  • odwodnienie
  • spadek ciśnienia krwi
  • osłabienie
  • bradykardia
  • hipotonia mięśniowa z osłabieniem odruchów ścięgnistych
  • zaburzenia świadomości.

Dobowe zapotrzebowanie na magnez (wg Aleksandrowicza i Skotnickiego, 2)

  • Niemowlęta (miesiące) 0-6 – 50 mg
  • 7-12 miesiąc życia – 70 mg
  • Dzieci 1-3 r.ż. – 150 mg
  • 4-6 r.ż. – 200 mg
  • Młodzież 7-10  r.ż.- 250 mg
  • 11-14 r. ż. – 350 mg 
  • 15-18 r. ż. – 450 mg 
  • Mężczyźni > 19 r. ż. – 350 mg
  • Kobiety > 19 r.ż. – 300 mg
  • Kobiety ciężarne i karmiące – 500-700 mg
  1.  H. Szymczyk, FARMACJA WSPÓŁCZESNA 2016; 9: 217-223 Magnez – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  2. A. Karmańska, A. Stańczak, B. Karwowski; MAGNEZ AKTUALNY STAN WIEDZY, Zakład Bromatologii Katedry Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Kierownik: dr hab. n. chem. B. Karwowski1  Zakład Farmacji Szpitalnej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Kierownik: prof. dr hab. n. farm. A. Stańczak, 2015
  3. A. Papierkowski; Znaczenie magnezu w praktyce lekarskiej. Część I. Przyczyny i objawy zaburzeń gospodarki magnezowej, Klinika Gastroenterologii Dziecięcej Akademii Medycznej w Lublinie, Kierownik Kliniki: prof. dr hab. A. Papierkowski, 2002
Leave a Comment on MAGNEZ w pigułce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *