Wybrane źródła selenu w diecie człowieka:
- orzechy brazylijskie 2000 – 20000 μg/kg
- wątróbka drobiowa 250 μg/kg
- mięso drobiowe 130 μg/kg
- mięso wieprzowe 33 μg/kg
- mięso wołowe 17,9 μg/kg
- makrela wędzona 320 μg/kg
- śledź świeży 300 μg/kg
- chleb pszenny razowy 250 μg/kg
- chleb żytni razowy 180 μg/kg
- fasola 200 μg/kg
- groch 220 μg/kg
- jaja kurze (całe) 160 μg/kg
Niedobór:
- wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory
- osłabienie funkcji immunologicznych organizmu
- lęk, depresja, dezorientacja
- zwiększa zachorowalność na choroby tarczycy (Hashimoto, niedoczynność tarczycy)
- sprzyja powstaniu choroby Alzheimera i Parkinsona
Nadmiar wynikający z nadmiernej suplementacji:
- ,,czosnkowy” zapach z ust
- wypadanie włosów
- dekoloryzacja płytki paznokciowej
- biegunka
- zaburzenia neurologiczne
- sprzyja powstawaniu cukrzycy typu II
Zapotrzebowanie:
- niemowlę do 4. miesiąca życia – około 10 μg
- 4-12 miesiąc życia – 15 μg
- kobieta, kobieta ciężarna- 60 μg
- kobiety karmiące- 75 μg
- osoby dorosłe 45 µg
- M. Ratajczak, M. Gietka-Czernel, Rola selenu w organizmie człowieka, Klinika Endokrynologii, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego, Szpital Bielański, Warszawa, Kierownik Kliniki: prof. dr hab. med. W. Zgliczyński; 2016
- B. Klecha, B. Bukowska, SELEN W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA – CHARAKTERYSTYKA PIERWIASTKA I POTENCJALNE ZASTOSOWANIE TERAPEUTYCZNE, Katedra Biofizyki Skażeń Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, Kierownik: prof. dr hab. B. Bukowska, 2016
- R. Markiewicz-Żukowska, Selen w żywności, Zakład Bromatologii, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, Kierownik Zakładu: prof. dr hab. Maria H. Borawska, 2010