Zalecenia żywieniowe dla kobiet o ginekoidalnym typie sylwetki
Kobiety o tym typie sylwetki mają tendencję do jedzenia maleńkich śniadań, ale za to nadrabiają później- obiadem, deserem i kolacją (pochłaniają wtedy ogromne ilości jedzenia). Kobiety o ginekoidalnej sylwetce mają również tendencję do zaparć, ze względu na wieczorne podjadanie oraz poprzez dostarczanie zbyt małej ilości błonnika pokarmowego. Pomijają również bardzo często śniadanie, gdyż po obfitym posiłku zjedzonym dnia poprzedniego, nie czują jeszcze głodu. Pominięcie śniadania skutkuje spadkiem stężenia cukru we krwi co sprzyja podjadaniu (w celu podniesienia stężenia cukru we krwi) i tutaj najczęściej pojawiają się przekąski, np. batonik Mars, czy też inne słodkości, czego należy unikać. Posiłek wieczorny jest najobfitszy, ponieważ w tym okresie dnia przemiana materii kobiet o budowie sylwetki typu gruszka jest największa. Ostatni posiłek powinien być sycący albo lekki.
Produkty zalecane:
- Ziarna zbóż, płatki śniadaniowe, pieczywo i makaron: niełuszczony ryż, ziarno pszenicy, orkiszu, owsa, żyta jako kasza, kasza kukurydziana, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna, płatki owsiane, pieczywo i makaron z mąki pełnoziarnistej z wyżej wymienionych zbóż
- Nasiona roślin strączkowych i produkty pochodne: większość odmian fasoli, grochu i soczewicy, tofu
- Mięso, drób, dziczyzna i ryby: chude czerwone mięso (wołowina, wieprzowina), kurczak i indyk z ekologicznej hodowli, jaja od niosek z ekologicznej hodowli, świeże ryby i z puszki
- Przetwory mleczne: niskotłuszczowe mleko i jogurt, jogurt z owczego i koziego mleka, mleko ryżowe
- Warzywa i owoce: wszystkie rodzaje świeżych i suszonych owoców, owoce w puszce w naturalnym syropie, wszystkie rodzaje świeżych warzyw
- Orzechy, nasiona i produkty pochodne: surowe, niesolone orzechy i nasiona, masło sezamowe (tahini), masło orzechowe z surowych orzechów
- Rodzaje tłuszczy: mała ilość oliwy z oliwek, oleju lnianego, czy rzepakowego, masło sezamowe, awokado, pasty z orzechów
- Napoje: 6-12 szklanek wody mineralnej, sodowej, kawa zbożowa, herbatki ziołowe, herbata beztaninowa, 1-2 filiżanki kawy dziennie
- Środki słodzące i dodatki do żywności: bardzo mała ilość miodu, cukru czy melasy
Produkty zakazane:
- Ziarna zbóż, płatki śniadaniowe, pieczywo i makaron: produkty z oczyszczonej, białej mąki, np. biały chleb, ciasteczka, herbatniki, ciasta
- Nasiona roślin strączkowych i produkty pochodne: ziarno sojowe i kiełki soi ( należy jadać je w umiarkowanej ilości)
- Mięso, drób, dziczyzna i ryby: wędliny, bekon, kiełbasa, smażone mięso, skórka z drobiu, drób z przemysłowej hodowli, jaja od niosek z przemysłowej hodowli, podroby, sardele (śledziki anchois)
- Przetwory mleczne: wszystkie pełnotłuste przetwory mleczne: masło, śmietana, twaróg, ser, lody
- Warzywa i owoce: owoce w syropie, owoce kandyzowane?”
- Orzechy, nasiona i produkty pochodne: orzeszki ziemne i solone orzechy, masło z orzeszków ziemnych
Rodzaje tłuszczu: frytura, masło, masło klarowane, smalec, łój, olej arachidowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej krokoszowy, tłuszcz kokosowy
Napoje: napoje gazowane, syropy do napojów, napoje z melasą, napoje alkoholowe, wysokotaninowa herbata, napoje czekoladowe
Środki słodzące i dodatki do żywności: cukier i produkty go zawierające, glutaminian sodu, sól i słone produkty ( w dzisiejszych czasach sól jest dodawana praktycznie do wszystkiego, dlatego szczególnie należy zwracać uwagę na zawartość jej w produktach żywnościowych) ,sztuczne dodatki do żywności (konserwanty, substancje nadające smak i kolor, itd.)