W organizmie noworodka znajduje się zaledwie 0,5 mg żelaza, podczas gdy u dorosłego około 5000 mg. Na całkowitą pulę żelaza składają się: żelazo metaboliczne – hemoglobina, mioglobina, enzymy (dorosły ok. 3000 mg), żelazo zapasowe – ferrytyna, hemosyderyna (ok. 1000 mg u mężczyzn, ok. 300-500 mg u miesiączkujących kobiet), żelazo transportowe – transferyna (ok. 3 mg).
Źródła w diecie:
Żelazo hemowe (produkty pochodzenia zwierzęcego, przyswajalność ok. 25%):
- wątroba wieprzowa- 100g- 18 mg
- wątroba cielęca- 100g- 7,9 mg
- jaja- 1 sztuka (ok. 60g)- 1,2 mg
Żelazo niehemowe (produkty pochodzenia roślinnego, przyswajalność ok. 5-10%):
- tofu naturalne- 90g- 4,82 mg
- soja (gotowana)- 90 g- 4,4 mg
- pestki dyni- 28 g- 4,2 mg
- sezam- 28 g- 4,1 mg
- kakao- 28 g-3,9 mg
- natka pietruszki- 60 g-3,7 mg
- szpinak gotowany- 100g- 3,6 mg
- fasola biała (gotowana)- 90 g-3,3 mg
- soczewica czerwona (gotowana)- 90 g- 2,97 mg
- ciecierzyca (gotowana)- 90 g- 2,61mg
- migdały- 100g- 3,7 mg
- figi suszone- 100 g- 2 mg
Niedobór:
- anemia, pseudoanemia
- obniżenie odporności
- obniżenie rozwoju psychomotorycznego i intelektualnego
- osłabienie, senność
- bladość skóry
- biegunka
- zajady w kącikach ust
- zwiększona łamliwość włosów i paznokci
Nadmiar żelaza:
- Spowodowany jest wrodzoną skłonnością warunkowaną mutacją w genie HFE. Zmiana w obrębie tego genu wywołuje chorobę zwaną hemochromatozą.
- U osób z zespołem metabolicznym może jednak wystąpić tak zwany zespół przeładowania żelazem (DIOS, dysmetabolic iron overload syndrome) cechujący się zwiększonym stężeniem we krwi ferrytyny, zwiększoną procentową saturacją transferryny oraz akumulacją żelaza w wątrobie.
Objawy nadmiaru żelaza:
- nudności
- wymioty
- bóle brzucha
- zaparcia
- bóle stawów
- uszkodzenie wątroby
- zwiększa zachorowalność na choroby układu krążenia, niektóre rodzaje raka
Zapotrzebowanie:
- niemowlak, 0,5-1 r.ż.: 11 mg
- dziecko, 1-3 r.ż.: 7 mg
- dziecko, 4-9 r.ż.: 10 mg
- dziecko, 10-12 r.ż.: 10 mg
- 10-12 r.ż u dziewczynek, po wystąpieniu miesiączki: 15 mg
- dziewczyny, 13-18 r.ż.: 15 mg
- chłopcy, 13-18 r.ż.: 12 mg
- kobiety, 19-50 r.ż.: 18 mg
- mężczyźni, 19-50 r.ż.: 10 mg
- dorośli powyżej 50 r.ż.: 10 mg
- Kobiety po menopauzie: 10 mg
- Kobiety ciężarne: 27 mg
- Kobiety karmiące: 10 mg
- Żelazo i cynk główne mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dr n. farm. M. Kuras, dr n. farm. M. Zielińska-Pisklak, K. Perz, mgr farm. Łukasz Szeleszczuk, Katedra i Zakład Chemii Nieorganicznej i Analitycznej, Wydział Farmaceutyczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Kierownik: Prof. dr hab. W. Kołodziejski; Koło Naukowe „Spektrum” przy Katedrze i Zakładzie Chemii Nieorganicznej i Analitycznej Zakład Chemii Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny ,Kierownik: Prof. dr hab. I. Wawer; Apteka Wilanowska, Warszawa, 2015
- Zaburzenia gospodarki żelaza Część 1. Hemochromatoza K. Korzeniowska, A. Cieślewicz, A. Jabłecka Zakład Farmakologii Klinicznej, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, 2012
- Niedobór żelaza, a schorzenia przewodu pokarmowego – prezentacja trzech przypadków B. Kaczorowska-Hać, L. Maciejka-Kapuścińska, M. Wlazłowski, A. Balcerska,, Klinika Pediatrii, Hematologii, Onkologii i Endokrynologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego Kierownik Kliniki: prof. dr hab. A. Balcerska, Borgis – Nowa Pediatria 4/2010, s. 136-139
- Analiza wybranych grup produktów spożywczych wzbogaconych w żelazo, E. Żuk, K. Skrypnik, J. Suliburska, Instytut Żywienia Człowieka i Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018, tom 9, nr 3, 103–111
I have read a few excellent stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting.
I surprise how much attempt you place to create one of these
fantastic informative web site.